Ülkemizde halk arasında pek de önemsenmeyen ‘genetik geç konuşması annesi de, babası da geç konuşmuştu’ gibi söylemler aslında konuşmanın ve dil becerisinin önemli bir sorun olduğunun farkındalığında olunmadığını göstermektedir. Ayrı bir dal olarak gelişimsel pediatrinin kendini gösteren ana konularından birisini oluşturmaktadır.

Çoğu zaman sağlam çocuk izleniminde fiziksel sorunlar üzerine yoğunlaşıldığından dil ve konuşma bozuklukları aile tarafından bir yakınma olmadıkça atlanabilmektedir. Dil ve konuşma birbirinden farklı iki olgudur. Dil de algı ve ifade olarak  kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Algı; yazılanların ve söylenilenlerin anlamlandırılmasıdır.

İfade ise düşüncelerin ve duyguların sözlü ve yazılı aktarımı için dilbilgisi kurallarına uyarak hedef kelimelerin seçilmesidir. Ayrıca göz kontağı ve sohbet sırasına göre uyumlu konuşulması da dilin bir parçasıdır. Fiziksel olarak sözel ifade eylemleri konuşma olarak tanımlanmaktadır.

İlgili organların koordinasyonu ile konuşma gerçekleşmektedir. Akıcılık, seslerin boğumlanması, ses kalitesi ve konuşma ile ilgili kavramlardır. Belli gelişim basamaklarını takip ederek dil gelişimi sağlanmaktadır. Bu basamakların takibini ebeveynlerin yapması gerekir.